Hra s maňásky jako skvělý pomocník při rozvoji dítěte | Hopla

Hračky podle typu

Podle věku

Podle značky

Akce a novinky

Hra s maňásky jako skvělý pomocník při rozvoji dítěte

Hra s maňásky jako skvělý pomocník při rozvoji dítěte
Hra s maňásky jako skvělý pomocník při rozvoji dítěte
Fieldset
hopla
18. 3. 2024
0 komentárov

Hra s maňásky nebo bábkami se svým charakterem řadí mezi nejvýchovnější aktivity, kterým můžete děti vystavit. Na první pohled se pohled hrajícího dítěte s bábkou může jevit výhradně jako zábava, ale její podstata a vliv na psychomotorický vývoj jsou významnější. Když se my, dospělí, snažíme uvolnit emoce, úzkost nebo překonat traumatické zážitky, jednou z cest je své nejskrytější myšlenky a pocity napsat na papír, což nám často pomůže vyčistit a uspořádat naši mysl. Děti se neliší. Také mají strach, úzkost a stres, ale v útlém dětství se ještě těžko vyjadřují a do určitého věku neumí psát. Proto se jejich nevyjádřené emoce mohou projevit jako poruchy chování. To vše může vyústit v problémy s řečí a jazykem, se slovní zásobou nebo neschopností říci rodičům, co cítí. Abychom těmto problémům předešli, jedním z velmi efektivních řešení je hra s maňásky, o jejichž výhodách si více řekneme níže v článku.

Co jsou maňásky pro děti?

Jednoduché bábky, které se navlékají na ruku a tak jim jejich nositel vdýchne život. Maňásky se používají nejen pro běžné dětské hry, ale jsou nedílnou součástí loutkového divadla. Maňásky na ruku jsou známy už po staletí.

Proč jsou vlastně tak oblíbené? Plní totiž více úloh. Jsou přímými účastníky dětských her, ale zároveň jsou prostředníky mezi světem dětí a dospělých. Maňásky na rukou pomůžou dětem vyjádřit své emoce a nálady. Stávají se dětskými spojenci a přáteli. Proč by maňásky pro děti měly být součástí každé dětské hry?

Top 7 výhod hry s maňásky. Jak maňásek pomůže dítěti?

O tom, že maňásky mohou být pro vaše dítě mnohem více, než jen obyčejnou hračkou, vás přesvědčí tyto výhody hry s maňásky:

1. Rozvoj sociálních dovedností dítěte

Hra s maňásky zlepšuje komunikační a sociální dovednosti dítěte poskytnutím příležitostí k interakci s bábkami. Děti si také mohou tyto dovednosti procvičovat pomocí maňáska při interakci s ostatními dětmi. Pokud má dítě strach ze sociálních situací, maňásky mohou dát dětem příležitost vyjádřit se o svých sociálních obavách s vrstevníky nebo davem a to tak, že se maňásek stane mluvčím dítěte. Hra s maňásky jim umožní rozvíjet své jazykové schopnosti a cítit se pohodlněji při rozhovorech s ostatními.

2. Emoční rozvoj dítěte

Hra s maňásky emocionálně podporují děti tím, že jim dají „přítele“, se kterým se mohou porozpovídat. Mezi ty nejkrásnější a nejautentičtější se řadí maňásky LIVING PUPPETS - jejich jedinečný design a měkký materiál zaručuje, že je vaše dítě už nepustí z rukou a svému novému plyšovému příteli určitě bez obav odhalí všechny své pocity.

maňásky drak Řehoř a dračice Elsa

přejít na maňásky zvířátka

3. Stimulace k čtení a vyprávění bez strachu

Děti, které se zdráhají mluvit nebo číst nahlas, mohou být ochotnější vyprávět nebo číst s maňáskem nebo prostřednictvím ní. Hra s maňásky také dává dětem prostor používat nová slova ve slovníku a vyprávět v celých větách.

4. Podpora motorických dovedností

Bez ohledu na to, zda jsou maňásky malé na jediný prst nebo dostatečně velké na to, aby na jejich manipulaci byla potřebná celá ruka, pomohou vašemu dítěti rozvíjet jemnou motoriku a slovní zásobu. A protože je to nesoupeřící činnost, může každé dítě svobodně zkoumat a rozvíjet motorické dovednosti přirozeně při hře vlastním tempem.

Prozkoumat maňásky v eshopu

5. Prostředek k usměrnění

Maňásky také mohou dětem poskytnout vodítko, pokud jde o chování a sociální dovednosti. Prostřednictvím maňásků lze dětem vysvětlit pravidla ve třídě, osobní hranice, jaké chování je v pořádku a jak úměrně komunikovat s ostatními dětmi.

6. Podpora tvůrčího myšlení prostřednictvím hry s maňásky

Nápaditá hra je důležitá pro proces učení a pomáhá dítěti rozvíjet jeho tvůrčí myšlení a schopnost řešit problémy. Jednou z nejzřetelnějších výhod hry s maňásky je, že účast na této aktivitě poskytuje fantazii vašeho dítěte volný průběh. Maňásky mohou být použity k hraní libovolného počtu scénářů, ať už jsou úplnou fantazií nebo realitou skutečného života. Děti se tak učí myslet tvůrčím způsobem, což jim může pomoci při řešení problémů v jiných oblastech.

maňásci víla Majka a dračice Elsa

7. Pomocník při řešení konfliktů

Hry s maňásky jsou zvláště užitečné při zkoumání řešení konfliktů. Rodiče nebo učitelé mohou pomocí bábek hovořit o chování, emocích, agresi, šikaně, o tom, jak být laskavý, jak mít empatii k druhým a jak být nápomocný.

Nezáleží na tom, zda dává vaše dítě přednost maňáskům ve tvaru pohádkové postavičky nebo zvířátka. U nás můžete pro dítě vybrat krásné maňásky všeho druhu.

Ohodnoťte tento článek
Average: 4 (6 votes)
Autor: hopla
O mne:
Jsme tým odborně školených lidí, který se rozhodl po pozitivních ohlasech ze strany školek a škol posunout naše zkušenosti ohledně vzdělávání a výchovy dítěte s cílem rozvoje jeho dovedností i směrem k vám. K rodičům, kterým záleží na vzdělávání dítěte už od útlého věku. K dětem - badatelům, které neúnavně zkoumají tento svět a baží po odpovědích na jejich zvědavé a nikdy nekončící otázky.

Přidat komentář

Sdílejte tento článek

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podle norem EU!

V ČEM JSME VÝJIMEČNÍ?

Poradenství, inovativnost a široký výběr edukativních hraček!

Rychlé dodání

Doručíme Vám balík i do 24 hodin, kdekoli v Česku!