Stavebnice - nedílná součást vývoje dítěte | Hopla

Hračky podle typu

Podle věku

Podle značky

Akce a novinky

Stavebnice - nedílná součást vývoje dítěte

 Stavebnice - nedílná součást vývoje dítěte
Stavebnice - nedílná součást vývoje dítěte
Fieldset

Stavebnice, také známé jako "stavebné bloky", jsou všestranným pomocníkem při rozvoji dětské osobnosti. Hra s nimi totiž okamžitě rozvíjí více zručností dětské osobnosti najednou. Kromě jiných jsou stavebnice nejstarší a zřejmě i nejvýznamnější hračkou v dětském vývoji, protože jednoduché hračky, jako jsou stavebné bloky, jsou mnohem lépe přizpůsobené dětskému vývoji a nechávají dětem mnohem větší prostor pro rozvoj fantazie než elektronické hračky, které mají předem určenou hratelnost.

Víte, co všechno rozvíjí u dětí obyčejná hra s stavebnicemi?

Motorický vývoj batolat stimulují už samotné přenosy a uspořádání zmíněných stavebných bloků. Avšak pokud jde o rozvoj dovedností u starších dětí, je třeba, aby hra se stavebnicí byla současně propojena i s dalšími prvky či činnostmi, mezi které patří: stavění pomocí předloh, kooperace a rozhovor s ostatními o prostorových vztazích. V takovém případě dochází u dítěte k rozvoji velkého množství dovedností a schopností. Pojďme se společně blíže podívat na to, co rozvíjí u dětí hra se stavebnicemi.

1. Rozvoj fantazie a kreativity u dětí

Stavění hraček umožňuje dětem vytvářet si vlastní světy a příběhy. Používání fantazie podporuje kognitivní, akademický, jazykový a sociální růst dětí. Při budování různých staveb nebo prvků dítě přirozeně vytváří i doprovodné příběhy, které rozvíjí zároveň řečové schopnosti dětí a jejich kreativitu.

2. Rozvoj matematických dovedností dětí

Dítě si při hře s stavebnicemi osvojuje úvodní matematické koncepty, jako je počítání, sčítání, odčítání a základní geometrii. Děti mohou s hračkami nejen zostavit tvary a čísla, ale také spočítat a odčítat jednotlivé kusy. Čísla a různé geometrické tvary vědí děti skvěle zostavit například z naší jedinečné magnetické stavebnice 36.

magnetická stavebnica

Zobrazit magnetické stavebnice

3. Hra s stavebnicemi buduje sebevědomí u dětí

Po dokončení mistrovského díla jsou děti tak hrdé na své úspěchy. Zvyšuje se jejich víra v sebe samé, což zvyšuje jejich sebavedomí.

4. Hra s stavebnými blokmi výrazně zlepšuje jemnou motoriku dětí

Pri hře s stavebnicemi se děti učí pohybovat a manipulovat s různě tvarovanými předměty, malými i velkými, a zároveň trénují jemnou motoriku při snahe "zacvaknout" jednotlivé stavebné díly na své místo.

Drevená stavebnica Rozprávkové mesto

zobrazit stavebnici Pohádkové město

5. Hra s stavebnicemi rozvíjí prostorovou orientaci dětí

Když děti staví různé objekty ze stavebných bloků, musí porozumět prostorové organizaci, aby vytvořily takové stavby ze skladačky, které se neprevrátí. Hra s stavebnicemi pomáhá dětem s orientací v prostoru a s pochopením souvisejících zákonitostí.

6. Hra s skládačkami a stavebnicemi podporuje logické myšlení dětí

Z každého okamžiku, když děti staví své dílo ze stavebných bloků, zapájají schopnosti úvažování a kritického myšlení. Častokrát musí též vyřešit problém, který vzniká ve chvíli, kdy něco nefunguje tak, jak doufali. Psychologové uznávají dva hlavní typy problémů. Konvergentní problémy mají pouze jedno správné řešení, zatímco divergentní problémy je možné řešit různými způsoby. Protože děti mohou skládat bloky různými způsoby, hra se stavebnicemi patří k divergentnímu hraní. Různorodé možnosti hry s blokmi tak rozvíjejí u dětí tvořivé myšlení a stimulují je řešit problémy různými způsoby.

7. Stavebnice rozvíjejí soustredení a trpezlivost dětí

Aby děti byly úspěšné při vytváření svých návrhů, musejí pracovat pomalu a opatrně. To pomáhá budovat jejich schopnost soustredit se a udržovat pozornost po delší dobu.

8. Podpora týmového ducha a spolupráce

Děti se při stavbě často hrají s vlastními kolegy, což pomáhá podporovat týmovou práci a spolupráci. Výzkumy naznačují, že děti se stanou přátelštějšími a sociálně jistějšími, když budou pracovat na projektech společné výstavby, ba dokonce si dokážou vytvořit kvalitnější přátelství.

Trendy mezi stavebnicemi v minulosti a současnosti

Jedny z prvních "civilizovaných" stavebníc byly dřevěné stavebnice a vznikly z iniciativy německého pedagóga Friedricha Froebela, který přišel s myšlenkou trojrozměrných děl z dřevěného materiálu v podobě kostky, kvádru nebo kužely. V současné době jsou dílky stavebníc vyráběny téměř z každého materiálu: kámen, dřevěné materiály, kov, plast, papír, sklo,... Rovněž jako použité materiály i systémy zostavovaní jsou téměř neomezené: stavění, či skladání na sebe, různé zámkové úchyty, skrutkování, lepení, magnety, suché zipy atd.

Mezi nejvíce populární se dnes řadí magnetické stavebnice. Skvělým příkladem jsou stavebnice Ainstein - jednotlivé stavebné bloky jsou univerzální, nezničiteľné a fungují na principu KLIK - systému: dokážou se pevne uchytit zhora nebo zdola, a velkou výhodou je to, že nemají protipól, co slibuje neobmedzené stavebné možnosti!

Magnetická stavebnica pre deti  Ainstein

Magnetické stavebnice Ainstein

V současné době se opět vracejí také dřevěné stavebnice díky své ekologičnosti a nevadnosti dřevěných materiálů. Kromě toho jsou dřevěné stavebnice i krásným dizajnovým prvkem, který skvěle doplní dřevěně laděný interiér dětského pokojíčku. V naší nabídce naleznete nabídku dřevěných skladaček - například dřevěný hrad - který nabízí nekonečné možnosti a prostor pro rozvoj fantazie dětské osobnosti. A které dítě by si nechcelo postavit ve svém kráľovství vlastní hrad?

Přejít na nabídku stavebnic

Drevená stavebnica hrad

Ohodnoťte tento článek
No votes yet
Autor: hopla
O mne:
Jsme tým odborně školených lidí, který se rozhodl po pozitivních ohlasech ze strany školek a škol posunout naše zkušenosti ohledně vzdělávání a výchovy dítěte s cílem rozvoje jeho dovedností i směrem k vám. K rodičům, kterým záleží na vzdělávání dítěte už od útlého věku. K dětem - badatelům, které neúnavně zkoumají tento svět a baží po odpovědích na jejich zvědavé a nikdy nekončící otázky.

Přidat komentář

Sdílejte tento článek

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podle norem EU!

V ČEM JSME VÝJIMEČNÍ?

Poradenství, inovativnost a široký výběr edukativních hraček!

Rychlé dodání

Doručíme Vám balík i do 24 hodin, kdekoli v Česku!